Vogelreis Extremadura

dinsdag 27 maart 2012

"Grote en Kleine Trappen"


startpagina Extremadura | 24-3 | 25-3| 26-3 | 27-3 | 28-3 | 29-3 | 30-3 | 31-3

Ooievaars in landschap

Dinsdag 27 maart verkennen we het gebiede ten noorden van de A58 tussen Trujillo en Caceres. We zouden hier zowel Gote als Kleine Trappen kunnen vinden, maar ook de Grijze Wouw. Het is ook het landschap waar Ooievaars zich thuis voelen en broeden op elke geschikte plek, zoals op dit huis.


Kuifkoekoek

Boulderlandschap

Het is 7° Celsius als we om even half negen over de EX208 door Trujillo rijden en de A58 passeren. Net voorbij Trujillo slaan we linksaf en rijden de CC 128 op. We rijden door een halfopen landschap met grote boulders met de onvermijdelijke stenen muurtjes, olijfbomen en vervallen schuurtjes. Een aantal Kuifkoekoeken vliegen rond en één landt kortstondig binnen afdrukbereik van onze fototoestellen.


Panorama

Zodra we het halfopen landschap verlaten komen we op een grote vlakte waar slechts hier en daar een boerderij is te zien. Wel zijn alle landerijen omheind en dus in eigendom van de plaatselijke boeren, die vanwege de droogte nu voer bij moeten kopen voor hun vee.

Steltkluut

In een poeltje langs de weg staan een paar Stelkluten. Plotseling is er veel onrust onder de zangertjes in de bomen achter de poel en al snel is duidelijk waarom. Een Sperwer duikt de haag in, komt er in volle vaart weer uit en verdwijnt achter de boerderij aan de andere zijde van de weg. Het blijft onduidelijk of de jacht succesvol is. We vervolgen onze weg richting St. Marta de Magasca en voegen Boompieper toe, evenals Kaladerleeuwerik, Roodborsttapuit, Rode Patrijs en Roodkopklauwier.


Roodborsttapuit
Rode Patrijs
Roodkopklauwier

Roodkopklauwier

Het blijft lang bij bewijsplaatjes, maar een Roodkopklauwier gaat even vrij in een struik zitten, waarbij ik voldoende tijd krijg een plaatje te maken.

Vale Gieren

We nemen een koffiestop. Een Zwarte Wouw heeft aandacht voor een grote pad die midden op de weg zit, maar vliegt uiteindelijk door. Dave maakt als enige een foto van de pad voordat hij verdwijnt en boven een groepje bomen even verderop vliegt een grote groep gieren, die blijkbaar iets te vreten hebben gevonden.

Grote Trappen in het veld

Dan vindt Gerrit in een groot veld met geaccidenteerd terrein een lichte vlek. Na het richten van zijn telescoop blijkt het een Kleine Trap te zijn. Een prachtig mannetje. Terwijl ik ook het veld scan, hoor ik een roepje dat blijkt te horen bij een Griel. Daarna ontdekken we nog meer Kleine Trappen en wat Grielen. Verderop worden een paar Grote Trappen ontdekt in een veld, maar op de foto die ik neem blijft het een zoekplaatje (zie links en rechts op 1/3 van de onderkant). Later voegen we Goudplevier, Kievit, Oeverzwaluw en Bruine Kiekendief toe aan de soortenlijst.

Rio Magasca

Hagedis
Vlinder

Vlak voor St. Marta de Magasca stoppen we langs de weg. Er vliegen veel Appelvinken rond en wel 3 paar Zwartkoppen zitten bij een met braamstruiken omringd plasje. Vlak voor het dorpje steken we de Rio Magasca over en stoppen even langs de oever. Dave ontdekt een slangetje en een hagedis, ik fotografeer een Oranje Zandoogje. Gerrit hoort en ziet even later een IJsvogel, maar geen van ons is daarvan getuige. Niet dat we hem niet geloven, maar toch jammer ..!

Rode Patrijzen

Westelijke Hagedisslang

Voorbij St. Marta de Magasca spotten we twee Rode Patrijzen langs de CC 99 en vinden we een Westelijke Hagedisslang, die er slecht aan toe is. Hij is overreden door een auto blijkbaar en leeft nog wel, maar hij kronkelt van de pijn.

Steenuilen

Een lange rij palen met aan elke paal een nestkast trekt onze aandacht. Er zitten meerdere Kleine Torenvalken op de kasten, maar we komen er achter dat er Steenuilen in broeden en in verschillende kasten zien we dan ook de lollige kopjes uit de kasten steken. Als Gerrit dan nog eens het geluid van de soort afspeelt maken ze ruzie om het beste uitzicht.

Embalse de Gualdiloba

Grote Trappen

Hop

We bereiken de A58 naar Cáceres en volgen die in westelijke richting langs de parellelweg. Enkele viaducten verder steken we in noordelijke richting over naar het Embalse de Gualdiloba, een open en kaal gebied rond een stuwmeer. Weinig interessant op het eerste gezicht, maar we zien wel een Hop en niet lang daarna een leuk groepje Grote Trappen dat erg schuw is en direct de benen neemt over de heuvel.

Kalanderleeuwerik

Een Kalanderleeuwerik blijft lang genoeg zitten voor een complete fotosessie, maar helaas schijnt de zon aan de verkeerde kant en blijft de naar ons toegekeerde zijde in de schaduw. Toch maar afgedrukt, want zo vaak kregen we ze niet vlak voor de camera.

Landschap met Spaanse Keizerarend

Als we vanuit Cáseres naar het noorden rijden via de EX 390 en over een viaduct rijden, roept Dave opeens:"Keizerarend"! We parkeren de auto en zien inderdaad twee Keizerarenden, maar zo dichtbij als we ze eerst zagen, komen ze niet meer. Ze blijven veraf boven de heuvels. We scoren nog wel een Oeverloper en een Witgat en er zitten ook schildpadden in het stroompje.

Spaans landschap

We rijden richting Monroy en passeren St. Marta de Magasca weer en nemen nu de CC 57.1 in zuidoostelijke richting naar Trujillo. Deels is dit een bergachtig gebied doorsneden met riviertjes. De vogels laten het zo laat in de middag echter afweten.

Spaans landschap

Dichterbij Trujillo wordt het landschap opener en zien we weer de uitgestrekte landerijen met verspreid liggende kurkeiken.

Grote Trap

Grote Trap

Gerrit ontdekt rechts van de weg een mooi groepje Grote Trappen, die echter op één na snel het luchtruim kiezen. Er rest mij niets meer dan het maken van een paar bewijsplaatjes, maar het is een schitterend gezicht als de grote vogels de weg overvliegen.

Trujillo

Trujillo

Als we Trujillo naderen, hebben we een mooi uitzicht op de oude vestingmuren. We stoppen voor enkele plaatjes en gaan daarna door naar Finca Santa Marta, waar we even half negen het diner krijgen opgediend. Het eten smaakt weer prima en na afloop gaan we moe en voldaan ons mandje opzoeken.


startpagina Extremadura | 24-3 | 25-3| 26-3 | 27-3 | 28-3 | 29-3 | 30-3 | 31-3


Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur | Meer reisverslagen